ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ...

ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ Π Ο Τ Ε....ΟΛΗ Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΑΦΙΕΡΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΔΙΚΟΧΑΜΕΝΟΥΣ ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΥΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑΣ







Μ Π Α Μ Π Η

Κ Υ Π Ε Ζ Η







Π Α Ν Α Γ Ι Ω Τ Η


Τ Ζ Ο Υ Ν Α Ρ Α






Α Κ Η
Χ Α Τ Ζ Η Ν Α











































































































Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Σπάστε το ρόδι για καλύτερη υγεία


Με την επιμέλεια του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων

Το ρόδι, εκτός από ένα ιδιαίτερα γευστικό φρούτο, αποτελεί φρούτο με πλούσια ιστορία, που παράλληλα συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των επιστημόνων λόγω των ευεργετικών ιδιοτήτων του για την υγεία.

Το ρόδι αποτελεί ένα από τα πρώτα καλλιεργούμενα φρούτα: το συναντάμε από το 4000 π.Χ. στη Μεσοποταμία και στην Ασία και αργότερα στη λεκάνη της Μεσογείου. Σύμφωνα με την ελληνική Μυθολογία, αποτελούσε σύμβολο γονιμότητας, υγείας και αναγέννησης. Ηταν το χαρακτηριστικό φρούτο του Αδη, το οποίο κατανάλωσε η Περσεφόνη λίγο πριν απελευθερωθεί από τον κάτω κόσμο, με αποτέλεσμα το ρόδι να αποκτήσει κυρίαρχο συμβολικό χαρακτήρα στα Ελευσίνια Μυστήρια, τα οποία σηματοδοτούσαν το τέλος του χειμώνα και τον ερχομό της άνοιξης. Στην ελληνική παράδοση το ρόδι συνεχίζει να αποτελεί σύμβολο καλοτυχίας, γονιμότητας και αιώνιας ζωής, ενώ πολλοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι το μήλο της Εδέμ στην πραγματικότητα ήταν ένα ρόδι.

Στον Μεσαίωνα το ρόδι αποτελούσε απαραίτητο συστατικό για πολλά φαρμακευτικά σκευάσματα, αλλά και για μαγειρικές παρασκευές, λόγω των θεραπευτικών ιδιοτήτων που του αποδίδονταν. Σήμερα, ολοένα και περισσότερος λόγος γίνεται για το φρούτο αυτό, ενώ πολλές μελέτες υποστηρίζουν την ευεργετική του δράση στην υγεία του ατόμου.

Αντιοξειδωτικό

Σύμφωνα λοιπόν με πρόσφατες μελέτες, τα ρόδια είναι από τα πλουσιότερα φρούτα σε πολυφαινόλες. Οι πολυφαινόλες αποτελούν ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Τα αντιοξειδωτικά έχουν την ιδιότητα να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες στα κύτταρα του σώματός μας, προστατεύοντάς τα από την καταστροφική τους δράση και διευκολύνοντας τη σωστή λειτουργία τους. Συγκεκριμένα, το ρόδι είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε ανθοκυανίνες και ελαγικό οξύ, ουσίες που του χαρίζουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες ακόμη και ισχυρότερες από αυτές του κόκκινου κρασιού και του τσαγιού. Παράλληλα, είναι πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών βιταμινών, όπως η βιταμίνη C, Ε και Α. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κατανάλωση ενός ροδιού είναι ικανή να καλύψει περίπου το 40% των αναγκών μας σε βιταμίνη C.

Η κατανάλωση ροδιού, ως φρούτου ή ως χυμού, έχει αποτελέσει αντικείμενο έρευνας σε πλήθος μελετών. Σύμφωνα με αυτές, η υψηλή περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά το καθιστά ιδιαίτερα χρήσιμο για την προστασία της καρδιάς και των αγγείων, την καλύτερη υγεία του δέρματος αλλά και την προστασία από νοσήματα που σχετίζονται με τη γήρανση (π.χ. νόσος Αλτσχάιμερ). Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει προστατεύουν την LDL χοληστερόλη, γνωστή και ως «κακή», από την οξείδωση. Η οξείδωση της LDL χοληστερόλης μπορεί να προκαλέσει σημαντικές βλάβες στο εσωτερικό τοίχωμα των αγγείων, το οποίο είναι γνωστό ως ενδοθήλια και φαίνεται ότι αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες για την ανάπτυξη αθηροσκλήρωσης. Παράλληλα, σύμφωνα με μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη στην Αμερικανική Επιθεώρηση του Κολεγίου Καρδιολογίας, η κατανάλωση ενός ποτηριού χυμού ρόδι την ημέρα (περίπου 250 ml) για τρεις μήνες, ήταν ιδιαίτερα ευεργητική σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο, ενώ η κατανάλωση χυμού από ρόδι έχει συνδεθεί και με τη γενικότερη καλή υγεία του αγγειακού συστήματος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου