ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ...

ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ Π Ο Τ Ε....ΟΛΗ Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΑΦΙΕΡΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΔΙΚΟΧΑΜΕΝΟΥΣ ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΥΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑΣ







Μ Π Α Μ Π Η

Κ Υ Π Ε Ζ Η







Π Α Ν Α Γ Ι Ω Τ Η


Τ Ζ Ο Υ Ν Α Ρ Α






Α Κ Η
Χ Α Τ Ζ Η Ν Α











































































































Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

ΤΙ ΕΓΡΑΨΑΝ ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ...
Ο γερμανικός Τύπος διαπιστώνει ότι το αποτέλεσμα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών συνιστά «πλήγμα για τον Παπανδρέου», σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι το κυβερνών κόμμα διατήρησε την πρώτη θέση.

Η εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung» δημοσιεύει τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων dpa και εκτιμά ότι οι εκλογές έστειλαν «προειδοποίηση» στον πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου, καθώς η αναμέτρηση είχε χαρακτήρα βαρόμετρου για τις διαθέσεις του εκλογικού σώματος στο σκληρό πρόγραμμα λιτότητας της κυβέρνησης.

Στην εκτίμηση ότι το ΠΑΣΟΚ «άντεξε» στην δοκιμασία των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών στην Ελλάδα, παρά τις όποιες απώλειες, προβαίνουν τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης.

Η The Sydney Morning Herald έχει τίτλο «Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναιρεί την απειλή για πρόωρες εκλογές», αλλά όλα τα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για ισχυρές επιδόσεις του κυβερνώντος κόμματος στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, αν ληφθούν υπόψη τα σκληρά μέτρα λόγω του μνημονίου.

Επισημαίνεται, ωστόσο, το μεγάλο ποσοστό αποχής, ενώ τονίζεται ότι οι εκλογές αυτές σηματοδοτούν αφενός την πρώτη δοκιμασία για την κυβέρνηση μετά την επιβολή του προγράμματος λιτότητας και αφετέρου την έναρξη εφαρμογής της αυτοδιοικητικής αποκέντρωσης.

Τέλος, γίνεται αναφορά στο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας εκ μέρους της ΕΕ και του ΔΝΤ και στο πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόζεται.

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές στην Ελλάδα αναφέρθηκαν τα δελτία ειδήσεων της δημόσιας Αυστριακής Ραδιοφωνίας και της Τηλεόρασης, ενώ σχετική είδηση με τίτλο «Νίκη των Ελλήνων Σοσιαλιστών σε περιφερειακές εκλογές», δημοσιεύει στο φύλλο της Δευτέρας η εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ».

Την Δευτέρα, τα δελτία ειδήσεων ραδιοφώνου και τηλεόρασης τονίζουν πως πρόωρες βουλευτικές εκλογές, που είχε προαναγγείλει ο Γ. Παπανδρέου, «σε περίπτωση βαριάς ήττας του κόμματός του», δεν θα διεξαχθούν, και τούτο, διότι το κόμμα του πρωθυπουργού εξακολουθεί να παραμένει πρώτη πολιτική δύναμη, παρά τις μεγάλες απώλειές του.

Στην είδηση της εφημερίδας «Ντερ Στάνταρντ», αναφέρεται πως οι κυβερνώντες στην Ελλάδα Σοσιαλιστές, κέρδισαν τον πρώτο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών και ως εκ τούτου, αποτρέπεται η διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και μια πιθανή αναστολή της πολιτικής λιτότητας είχαν ανησυχήσει τις αγορές, αναφέρεται ακόμη.

Τονίζεται δε, πως η μικρή συμμετοχή στις εκλογές, γύρω στο 60%, αντικατοπτρίζει τη δυσαρέσκεια των Ελλήνων απέναντι στους πολιτικούς τους ενόψει της βαριάς οικονομικής κρίσης και πως το κυβερνών ΠΑΣΟΚ εξασφάλισε ήδη οκτώ από τις 13 περιφέρειες, ενώ στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη το προβάδισμα έχουν οι συντηρητικοί υποψήφιοι.

Στα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών στην Ελλάδα και στη μεγάλη αποχή των ψηφοφόρων αναφέρεται άρθρο της κοινοτικής ιστοσελίδας EUobserver.com, ενώ η γαλλόφωνη εφημερίδα «Le Soir» επισημαίνει τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα των ελληνικών κοινοτήτων.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός διεκδικεί μια ηθική νίκη, παρά τα αποτελέσματα των εκλογών» έχει τίτλο το άρθρο που δημοσιεύεται στο euobserver. Το άρθρο, αφού επισημαίνει πως ο Γιώργος Παπανδρέου υποστήριξε ότι οι ψηφοφόροι επιδοκίμασαν με την συμμετοχή τους στην εκλογική διαδικασία το αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας της κυβέρνησής του, σημειώνει ότι ο ισχυρισμός αυτός υπονομεύεται από τις σημαντικές απώλειες που υπέστη το κόμμα του αλλά και την πρωτοφανή αποχή των ψηφοφόρων.

Το άρθρο επισημαίνει το τεράστιο ποσοστό αποχής και σημειώνεται ότι παρότι η ψήφος στην Ελλάδα είναι υποχρεωτική, συνολικά μόνο το 60% των ψηφοφόρων έδωσαν το παρών, ενώ συνήθως το ποσοστό αυτό κυμαίνεται στο 70% με 80%.

Επιπλέον, το άρθρο επισημαίνει ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός μετέτρεψε την περιφερειακή εκλογική διαδικασία σε δημοψήφισμα σχετικά με το πακέτο λιτότητας της κυβέρνησης, προειδοποιώντας ότι θα κηρύξει γενικές εκλογές, σε περίπτωση που αυτό δεν επιδοκιμαστεί. Το άρθρο αναφέρεται, ακόμη, στη σφυγμομέτρηση της εταιρείας Metron, σύμφωνα με την οποία, το 80% του πληθυσμού δεν επιθυμούσε τη διεξαγωγή γενικών εκλογών και σημειώνει ότι το ενδεχόμενο γενικών εκλογών επέδρασε αρνητικά στις αγορές, εκτοξεύοντας τα spread των δεκαετών ελληνικών ομολόγων στα ύψη τις τελευταίες μέρες.

Εξάλλλου, η «Le Soir», σε άρθρο της με τίτλο «Ταξίδι στην Ελλάδα της κρίσης και των πελατειακών σχέσεων», αναφέρει ότι τα δημαρχεία στην Ελλάδα δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν το προσωπικό τους. Οι κοινότητες και οι διοικητικές τους αρχές, αναφέρει το άρθρο, διαμαρτύρονται για την παύση μεταφοράς κονδυλίων προερχόμενων από το κράτος και την EE, ενώ πολλές από αυτές αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και έχουν αναστείλει την αμοιβή των εργαζομένων τους.

Επιπλέον, το άρθρο αναφέρεται σε μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης που αποσκοπούν στην εξυγίανση των διοικητικών αρχών από τους συμβασιούχους για να αντικατασταθούν από μόνιμους υπαλλήλους που έχουν προσληφθεί μέσω του ΑΣΕΠ. «Στο μέτρο αυτό αντιτίθεται μεγάλος αριθμός συμβασιούχων, εκ των οποίων πολλοί αποφάσισαν να προσφύγουν σε ένδικα μέσα», συνεχίζει το άρθρο, σημειώνοντας ότι από νομικής άποψης το δίκαιο είναι με το μέρος των συμβασιούχων και ότι η ΕΕ έχει ανακοινώσει πως η ατέρμονη ανανέωση των μη μόνιμων συμβολαίων και η μη αμοιβή των εργαζομένων είναι παράνομη. «Από την πλευρά της κυβέρνησης το μέτρο αποσκοπεί κυρίως στο να θέσει τέλος στις πελατειακές σχέσεις, εξαιτίας των οποίων πολλοί δήμαρχοι υποσχέθηκαν θέσεις εργασίας με αντάλλαγμα ψήφους, με αποτέλεσμα σήμερα να μην έχουν τη δυνατότητα να αντεπεξέλθουν στα έξοδά τους», καταλήγει το άρθρο.

Ως ένδειξη πολιτικής ωριμότητας και ως πίστωση εμπιστοσύνης των εκλογέων στις δύσκολες αλλά αναπόφευκτες για την οικονομική σταθεροποίηση της Ελλάδας μεταρρυθμίσεις ερμηνεύουν τα αποτελέσματα των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών τα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ της Βουλγαρίας.

Στα ρεπορτάζ των βουλγαρικών ΜΜΕ για τον πρώτο γύρο της εκλογικής αναμέτρησης στην Ελλάδα επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι οι ψηφοφόροι έδωσαν την υποστήριξή τους στους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ στις μισές τουλάχιστον από τις καινούργιες διοικητικές περιφέρειες.

Η δημόσια ραδιοφωνία ΒΝΡ, η τηλεόραση ΒΝΤ και άλλα ΜΜΕ της Βουλγαρίας μετέδωσαν πρώτη είδηση στα διεθνή δελτία τα βασικά σημεία από το τηλεοπτικό διάγγελμα, με το οποίο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε το βράδυ της Κυριακής τη βούληση της κυβέρνησής του να συνεχίσει την πολιτική σωτηρία της χώρας.

Ταυτόχρονα, τα ηλεκτρονικά μέσα της Βουλγαρίας χαρακτηρίζουν την ασυνήθιστα μεγάλη για την πολιτική παράδοση της Ελλάδας αποχή των ψηφοφόρων από τον πρώτο γύρο των τοπικών εκλογών ως ιδιόμορφη «ψήφο διαμαρτυρίας» εναντίον της σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου