ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ...

ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ Π Ο Τ Ε....ΟΛΗ Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΑΦΙΕΡΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΔΙΚΟΧΑΜΕΝΟΥΣ ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΥΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑΣ







Μ Π Α Μ Π Η

Κ Υ Π Ε Ζ Η







Π Α Ν Α Γ Ι Ω Τ Η


Τ Ζ Ο Υ Ν Α Ρ Α






Α Κ Η
Χ Α Τ Ζ Η Ν Α











































































































Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Eλαιόλαδο
Το καλύτερο διατροφικό λίπος

Το ελαιόλαδο είναι το πιο σημαντικό και πρωτεύον προϊον της Μεσογειακής διατροφής. Στην Ελλάδα υπάρχει άφθονο.

To ελαιόλαδο που γίνεται όλο και πιο αποδεκτό από τον Δυτικό κόσμο σαν μία υγιεινή και νόστιμη εναλλακτική στα παραδοσιακά λίπη, όπως το βούτυρο και τα σπορέλαια, είναι πλέον κύριο προϊόν στην Μεσογειακή διατροφή πριν από τις αρχές της ιστορίας.

Οι θεραπευτικές του ιδιότητες πρωτοαναφέρθηκαν από τον Ιπποκράτη, τον πατέρα της Ιατρικής. Αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, όπως ο Διοσκουρίδης, ο Διοκλής, ο Αναξαγόρας και ο Εμπεδοκλής μελέτησαν τις φαρμακευτικές ιδιότητες του ελαιόλαδου και την ιστορική σημασία του σαν θρεπτική πηγή υγείας. Ο Αριστοτέλης αποκάλυψε την επιστήμη της ελαιοπαραγωγής, ενώ ο Σόλων, ο μεγάλος νομοθέτης της Αθήνας, εισήγαγε την πρώτη νομοθεσία για την προστασία των ελαιοπαραγωγών αναγγέλοντας ότι δεν επιτρέπεται να κόβονται πάνω από δύο ελαιόδεντρα το χρόνο από τους Αθηναϊκούς ελαιώνες.

Τα θρεπτικά και θεραπευτικά πλεονεκτήματα του ελαιόλαδου αναγνωρίζονται από πολλούς Μεσόγειους εδώ και αρκετούς αιώνες. Το ελαιόλαδο χρησιμοποιούνταν για την διατήρηση του δέρματος και την στιλπνότητα των μυών, την θεραπεία των εκδορών και την καταπράυνση στα καψίματα και την αφυδάτωση που προκαλούνται από τον ήλιο. Το ελαιόλαδο διδόταν φαρμακευτικά για εσωτερική ή εξωτερική χρήση τόσο για την υγεία όσο και την ομορφιά.

Υπάρχουν τρία είδη διατροφικών λιπών: κορεσμένα λίπη (ζώα), πολυκορεσμένα (φυτά, σπόροι, καρποί, λαχανικά) και μονοκορεσμένα (ελαιόλαδο). Από θρεπτική αξία, όλοι οι τύποι ελαιόλαδου είναι σχεδόν οι ίδιοι, με 80% μονοκόρεσμένα, 14% κορεσμένα και 9% πολυκορεσμένα λίπη κατά μέσο όρο. Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β1, Β2, C, D, E, και Κ, και σε σίδηρο. Το ελαιόλαδο, που είναι ωφέλιμο για το πεπτικό σύστημα, δεν σας κρατάει απαραίτητα αδύνατους. Περιέχει τις ίδιες θερμίδες με άλλα έλαια (9cal/g).

Το ελαιόλαδο λειτουργεί σαν ελαφρύ καθαρκτικό και λειτουργεί σαν φράγμα στο έλκος και την γαστρίτιδα. Επίσης θεωρείται τονωτικό και ωφελεί τους ανθρώπους που πάσχουν από καρδιακές παθήσεις. Το ελαιόλαδο, θεωρείται ως "λάδι ομορφιάς": Τα κύτταρα του σώματος ενσωματώνουν τα πολύτιμα λιποοξέα από το λάδι, και κάνουν τις αρτηρίες πιο στιλπνές και το δέρμα πιο λείο.

Αν πιείτε λάδι πριν το γεύμα, προστατεύετε το στομάχι από το έλκος. Αν πιείτε μία με δύο κουταλιές μαζί με λεμόνι ή καφέ, προλαμβάνει την δυσκοιλιότητα χωρίς να δημιουργεί εντερικές ενοχλήσεις. Είναι επίσης αποτελεσματικό στις μολύνσεις της ουροδόχου κύστης και στους ερεθισμούς της χολυδόχου κύστης. Είναι τέλειο γιατρικό για γαστρίτιδες στα παιδιά, ενισχύει την ανάπτυξη του εγκεφάλου και δυναμώνει τα κόκκαλα ενώ διαρκώς μειώνει τη διαδικασία γήρανσης.

Το ελαιόλαδο δεν περιέχει χολιστερίνη σε σχέση με άλλα λίπη. Η χολιστερόλη δεν είναι εντελώς βλαπτική. Το σώμα συγκρατεί όλα τη χολιστερόλη που χρειάζεται , γι' αυτό όλη η υπόλοιπη που καταναλώνουμε από το φαγητό είναι υπερβολική. Η υπερβολική χρήση δημιουργεί μεγάλη συσσώρευση από λίπη και μία συνδετική ίνα, γνωστή σαν πλάκα, στα τοιχίδια των αγγείων του αίματος. Τελικά, η πλάκα χτίζεται, κλείνει τις αρτηρίες και μειώνει την ροή του αίματος αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για εμφράγματα και καρδικές προσβολές.

Τα λίπη των ζώων, που περιέχουν κορεσμένα λίπη, αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερίνης. Κανένα άλλο φυτικό προϊόν δεν έχει τόσο μεγάλο αριθμό λίπους μονοκόρεστων όσο το ελαιόλαδο, που κυρίως περιέχει ολεϊκό οξύ.

Πιστεύεται διεθνώς ότι οι αντιόξινες ουσίες όπως οι βιταμίνες Ε και Κ που βρίσκουμε στο ελαιόλαδο παρέχουν ένα μηχανισμό άμυνας που καθυστερεί την διαδικασία γήρανσης και προλαμβάνει την καρκινογέννεση, την αρτιριοσκλήρωση, τις δυσλειτουργίες του συκωτιού και τους ερεθισμούς. Αφού το ελαιόλαδο δεν υπόκειται σε μεταλλάξεις κατά την εξαγωγή του, αυτές οι ουσίες μένουν ατόφιες, κάνοντας το ελαιόλαδο πολύ ευσταθή ακόμα και κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος. Έτσι, σε σχέση με την κοινή εντύπωση που υπάρχει, το ελαιόλαδο υπόκειται τη λιγότερη δυνατή αλλοίωση, από ότι άλλα λάδια, κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος.

Εξαιτίας της χημικής του δομής, το ελαιόλαδο είναι κατάλληλο για την κατανάλωση από τους ανθρώπους και είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό για το στομάχι. Για την ακρίβεια, όπως προαναφέραμε, η προστατευτική του ιδιότητα έχει μία ευεργετική επιρροή στη γαστρίτιδα και στο έλκος. Η εξαιρετική του πεπτική ικανότητα προωθεί τα θρεπτικά συστατικά, ειδικά τις βιταμίνες και τα μεταλλικά άλατα. Έχει μία ιδιαίτερα ευεργετική δράση στη δυσκοιλιότητα.

Τα κόκκαλα χρειάζονται έναν μεγάλο αριθμό oleates και πια πηγή θα μπορούσε να είναι καλύτερη από το ελαιόλαδο; Προωθώντας τη mineralisation των οστών, είναι εξαιρετικό για τα βρέφη όπως και για τους ηλικιωμένους που έχουν προβλήματα στα οστά. Έχει επίσης ευεργετικές ικανότητες στο μυαλό και στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος όπως και σε ολόκληρη την ανάπτυξη, σφραγίζει το σώμα και το προστατεύει από μολύνσεις ενώ βοηθάει στην επούλωση των πληγών, τόσο των εξωτερικών όσο και των εσωτερικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου