ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ...

ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ Π Ο Τ Ε....ΟΛΗ Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΑΦΙΕΡΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΔΙΚΟΧΑΜΕΝΟΥΣ ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΥΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑΣ







Μ Π Α Μ Π Η

Κ Υ Π Ε Ζ Η







Π Α Ν Α Γ Ι Ω Τ Η


Τ Ζ Ο Υ Ν Α Ρ Α






Α Κ Η
Χ Α Τ Ζ Η Ν Α











































































































Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

ΠΟΛΛΛΑ ΑΚΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΑΙΡΟ, ΓΙΑ ΤΟ ΥΨΟΜΕΤΡΟ, ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΑΥΤΟ , ΚΑΠΟΙΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΣΤΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ. ΑΣ ΤΟ ΔΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ...ΠΟΥ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ...

Ο Γκάρι Μπέιλι, πρώην διεθνής τερματοφύλακας της Αγγλίας και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ παρουσιάστηκε αινιγματικός για την πορεία των ομάδων που θα αναγκαστούν να πραγματοποιήσουν σύντομες μετακινήσεις στο Μουντιάλ από το επίπεδο της θάλασσας, στα γήπεδα που βρίσκονται σε υψόμετρο.

Η διεξαγωγή αγώνων σε έξι γήπεδα που βρίσκονται σε υψόμετρο αναμένεται να επηρεάσουν συγκεκριμένες ομάδες, σύμφωνα με τον Γκάρι Μπέιλι, έστω και αν η προετοιμασία τους έγινε σε προπονητικά κέντρα με ανάλογες κλιματολογικές συνθήκες.

«Οι ομάδες πρέπει να συνηθίσουν το υψόμετρο, αλλά θα πρέπει να μάθουν και στις συχνές αλλαγές των κλιματολογικών συνθηκών και αυτό ιατρικά μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα» δήλωσε ο Μπέιλι σύμφωνα με τον οι ευρωπαϊκές ομάδες Γαλλία, Ελλάδα, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, αλλά και η Νότιος Κορέα θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να εγκλιματιστούν.

Η Ισπανία για παράδειγμα ξεκινάει τις υποχρεώσεις της στον όμιλο κόντρα στην Ελβετία στο Ντέρμπαν στις 16 Ιουνίου και πέντε ημέρες αργότερα θα οδηγηθεί στο Ελις Παρκ του Γιοχάνεσμπουργκ για τον αγώνα με την Ονδούρα, έδρα που βρίσκεται 1.753 μέτρα πάνω από τη θάλασσα.

Η Γερμανία έχει δύο παιχνίδια στην ακτή πριν πάρει τα βουνά για τον αγώνα με την Γκάνα. Η Γαλλία ξεκινάει τις υποχρεώσεις της στο Κέιπ Τάουν και στην συνέχεια δίνει δύο παιχνίδια σε υψόμετρο, ενώ ανάλογο πρόγραμμα έχει και η Εθνική μας ομάδα στον δεύτερο όμιλο.

Το πιο δύσκολο πρόγραμμα θα ακολουθήσει η Νότιος Κορέα η οποία θα παίξει το εναρκτήριο παιχνίδι της στο επίπεδο της θάλασσας κόντρα στην Ελλάδα, στη συνέχεια θα ανέβει αρκετά μέτρα για τον αγώνα με την Αργεντινή και τέλος και πάλι στην ακτή για την αναμέτρηση με τη Νιγηρία.

Οι ιατρικές διαγνώσεις για τις συνθήκες που θα αντιμετωπίσουν οι εθνικές ομάδες στη Νότια Αφρική, αναφέρουν τα εξής: Όσο μεγαλύτερο είναι το υψόμετρο, τόσο θα μειώνεται το οξυγόνο στον αέρα, σε ποσοστό τουλάχιστον 20%. Το οξυγόνο είναι αυτό που ενισχύει τον οργανισμό με ενέργεια και το σώμα δουλεύει πολύ σκληρά για να μπορέσει να δώσει «τροφή» στα κύτταρα. Η ταχύτητα της αναπνοής αυξάνεται συνεχώς, όπως και η παραγωγή κυττάρων που μεταφέρουν αίμα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, οι επαγγελματίες αθλητές χρειάζονται τουλάχιστον 15-20 μέρες για να συνηθίσουν στις συγκεκριμένες συνθήκες.

«Όταν βρίσκεσαι σε υψόμετρο, είτε αυτό είναι μεγάλο, είτε μικρό, είναι φυσικό να λαμβάνεις λιγότερο οξυγόνο. Ακόμα και η πιο εύκολη άσκηση, γίνεται δύσκολη. Σου προκαλεί πονοκέφαλο» απεφάνθη ο υπεύθυνος για τη φυσική κατάσταση των παικτών της Αμερικής, Πιέρ Μπαριέ. Από τη μεριά της, η FIFA, επισημαίνει πως στα παιχνίδια που θα διεξαχθούν σε υψόμετρο, δεν θα παρατηρηθεί κάποιο πρόβλημα. Αλλά αν είναι έτσι, η γαλλική ομάδα γιατί επιδίδεται σε ασκήσεις με ποδήλατο στις χιονισμένες Άλπεις και οι Ιταλοί αγωνίζονται στο Κιπγιάπι, που λάμβανε χώρα στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2006; Ιδού η απορία…

«Η FIFAμπορεί να ισχυρίζεται ό,τι θέλει. Σίγουρα όμως αποτελεί θέμα» ήταν τα λόγια του Μπέιλι για το πρόβλημα του υψομέτρου, με τον ίδιο να έχει γνωρίσει από… πρώτο χέρι την εμπειρία, όντας μέλος της εθνικής ομάδας της Αγγλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986, στο Μεξικό. Για παράδειγμα, το στάδιο «Αζτέκα» στο Μεξικό, βρίσκεται σε ύψος 2.240μ., πολύ περισσότερο δηλαδή από τα παιχνίδια που θα γίνουν στο Γιοχάνεσμπουργκ. Μάλιστα, οι αναμετρήσεις στην Τολούκα (πόλη του Μεξικού), είχαν διεξαχθεί σε υψόμετρο 2.670 και 8.750 μέτρων!

«Προετοιμαζόμασταν στο Κολοράντο για τη μεγάλη διοργάνωση, γιατί γνωρίζαμε πως είχαμε να αντιμετωπίσουμε δύσκολες συνθήκες» επισήμανε ο Μπέιλι που πραγματοποίησε αξιοπρόσεκτη καριέρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. «Οι παίκτες βαριανάσαιναν στο τέλος κάθε αγώνα. Ο αέρας ήταν πολύ λίγος, η ζέστη έντονη και γίνονταν αρκετά λάθη επειδή έλειπε η συγκέντρωση και οι ποδοσφαιριστές κουράζονταν πολύ γρήγορα» συμπλήρωσε.


Το προπονητικό κέντρο της εθνικής ομάδας των ΗΠΑ, ήταν στο Νιου Τζέρσεϊ, όπου η τοποθεσία τοποθετείται μόνο 50μ. πάνω από το επίπεδο θαλάσσης. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα δεδομένα των παιχνιδιών που θα κληθούν να δώσουν οι Αμερικανοί στη Νότιο Αφρική. Ίσως βέβαια να είναι και συνέπεια της «εμπειρίας» που αποκόμισαν από τη συμμετοχή στο Confederations Cup πέρυσι το καλοκαίρι. Από τη μεριά του, ο αρχηγός της Ιταλίας, Φάμπιο Καναβάρο πιστεύει πως η «σκουάντρα ατζούρα» δεν θα αντιμετωπίσει μεγάλο πρόβλημα, λόγω της κατάλληλης προετοιμασίας στην οποία επιδίδεται η ομάδα μέχρι και την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου. «Είναι εξαιρετικά δύσκολο να κάνεις προετοιμασία μέσα στο χιόνι. Αυτό όμως μας κάνει να αντιληφθούμε τις συνθήκες που θα συναντήσουμε στα παιχνίδια του Μουντιάλ. Μπορείς να νιώσεις την αλλαγή θερμοκρασίας. Τρέχεις και μετά χρειάζεσαι μεγαλύτερο χρόνο από το κανονικό για να επανέλθει η φυσική σου κατάσταση» ανέφερε ο Καναβάρο.


Το υψόμετρο δεν είναι το μόνο πρόβλημα όμως που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν οι εθνικές ομάδες στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νοτίου Αφρικής. Υπάρχει και το θέμα της θερμοκρασίας. Για παράδειγμα, στο Μουντιάλ του 1986, τα παιχνίδια διεξήχθησαν τη χαρακτηριστική ζέστη του Μεξικού, με τις μεσημεριανές αναμετρήσεις να συγκεντρώνουν πλήθος κόσμου μπροστά από τις τηλεοράσεις, αντί για το γήπεδο. Παρόλα αυτά, δεκατέσσερις ευρωπαϊκές ομάδες κατάφεραν να περάσουν τη φάση των ομίλων του θεσμού, όπως έπραξαν και το 1982 στην Ισπανία, αλλά και το 1990 στην Ιταλία. Ο Μπέιλι εξέφρασε την άποψή του, πως οι χειμερινές συνθήκες της Νοτίου Αφρικής δεν θα σταθούν εμπόδιο στην πορεία των ευρωπαϊκών ομάδων.

«Είναι άνετες οι καιρικές συνθήκες. Στο Γιοχάνεμπουργκ για παράδειγμα, οι μέρες συνοδεύονται από ηλιοφάνεια, αλλά μόλις πέσει το βράδυ, το κρύο κάνει την εμφάνισή του. Το Πορτ Ελίζαμπεθ είναι γνωστό και ως “η πόλη των ανέμων”. Στο Κέιπ Τάουν επικρατεί χειμωνιάτικος καιρός και αν ξεκινήσει βροχή, είναι ικανή να κρατήσει μέρες».









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου